keskiviikko 14. tammikuuta 2015

Nuutinpäivänä


Eilen Nuutinpäivän kunniaksi täällä päin Suomea lapset kiersivät taloissa nuuttipukeiksi pukeutuneina. Meilläkin kävi illan aikana toinen toistaan hurjempi joukko esiintymässä.






Nuuttipukit ovat naamioituneita lapsia, joka kiertävät talosta taloon Nuutinpäivänä eli 13. tammikuuta kysymässä "Saavatko nuuttipukit laulaa?". He esittävät laulun tai lorun ja saavat siitä yleensä pienen palkkion.





Nuuttipukkiperinne on tullut Suomeen Ruotsista.
Alun perin nuuttipukkina kiertäminen oli nuorten miesten perinne. He pukeutuivat esimerkiksi vanhaan käännettyyn turkkiin sekä pitivät päässään sarvia ja tuohista tai nahkaista naamaria. Nuuttipukit mekastivat ja kiersivät talosta toiseen joulunpyhistä jäänyttä olutta vaatien. Vaikka nuuttipukkeja pelättiin, heidät kuitenkin päästettiin sisään. Mikäli nuuttipukeille ei annettu olutta, he saattoivat tehdä jotakin vahinkoa.





Sotien jälkeen nuuttipukkiperinne muuttui ja nykyään sitä jatkavat lapset. Perinne on säilynyt lähinnä vain Lounais.Suomessa. Erityisesti Satakunta ja Vakka-Suomi ovat alueita, jossa nuuttipukit kiertävät edelleen. Tämä vanha perinne muistuttaa Itä-Suomessa pääsiäisenä harrastettavaa virvontaa.
 

Meillä päin joulun vietto ei virallisesti päätykään loppiaiseen, vaan Nuutinpäivään. Vanhojen lakien mukaan Nuutinpäivä päättää 20 päivän ajan kestäneen joulurauhan. Nuutinpäivänä myös joulukuusi viedään ulos ja joulukoristeet kerätään pois.
Tosin meillä joulu ehdittiin siivota pois jo vanhan vuoden puolella.


 



Tänä vuonna meidän poika lähti elämänsä ensimmäistä kertaa nuuttipukiksi ja kokemus taisi olla ihan mieluinen. Joukolla he kiersivät lähistömme taloissa ja saivat palkkioksi tietenkin karkkia ja vähän rahaakin.




On se vaan hieno asia, että tällaiset vanhat perinteet ovat säilyneet näihin päiviin asti.








Ei kommentteja:

Lähetä kommentti